Silmek İstediğinize Eminmisiniz ?

Eminseniz Lütfen Evet'e Basın.




c. Diz eklemine yönelik girişimler

Diz eklem içi enjeksiyonu ve Genikülar sinir bloku ve ablasyonu

Diz karmaşık, birkaç yapıdan meydana gelen sinovyal bir eklemdir.Üç fonksiyonel kompartmanı vardır; femoropatellar artikülasyon femurun önünde yer alan ve kayan patellar oluk, femurla bağlantılı medial ve lateral femorotibial artikülasyonlar, femur ve tibia. Eklemin içinde eklem bulunan eklem kapsülünde sinovyal sıvı bulunmaktadır.

Eklem kapsülü, yağ dokusu  ile ayrılmış bir sinoviyal ve lifli bir zara sahiptir. Önde, sinoviyal membran hem femur hem de tibia üzerinde kıkırdağın kenarına yapışıktır, ancak femurda suprapatellar bursa veya girinti eklem aralığını proksimale doğru uzatır. Suprapatellar bursanın ekstansiyon sırasında sıkışması  eklem  tarafından engellenir. Arkasında, sinoviyal membran, ön girintiye benzer iki uzantı oluşturan iki femoral kondilin kenarlarına bağlanır. Bu iki uzantı arasından sinoviyal membran eklemin ortasındaki iki çapraz bağın önünden geçerek içe doğru bir cep oluşturur.

Diz eklemi, özellikle yaşlılarda ve sporcular arasında sıkça görülen ağrı, kireçlenme ve yaralanmalardan dolayı tedavi edilmesi gereken bir eklemdir. Diz ağrıları için uygulanan tedavi yöntemlerinden iki tanesi "diz eklem içi enjeksiyonları" ve "radyofrekans ablasyon"dur. Bu iki tedavi yöntemi, diz ağrılarını hafifletmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için kullanılır.

Diz eklemine yönelik girişimler hangi hastalarda uygulanır?

  1. Konservatif tedavilere yanıt vermeyen semptomatik diz osteoartriti. Bu hastalar ya ameliyat olmuşlar ya da adaydırlar.
  2. Diz protezinin yararlı olmadığı hastalar.
  3. Tıbbi sorunları nedeniyle ameliyat edilemeyen hastalar
  4. Cerrahiden korkan hastalar
  5. Daha önce genikülar sinir radyofrekans ablasyonu uygulanmış ve etkili olan hastalar

Diz ekleme yönelik girişimler hangi hastalarda uygulanmaz?

Kontraendikasyonlar

1.            Gebelik

2.            Akut diz travması

3.            Stabil olmayan diz eklemi

4.            Psikolojik sorunlar Diabetes

5.            Lokal veya sistemik enfeksiyon

6.            Koagülopati

7.            Yeni geçirilmiş miyokard infarktı

8.            Hastanın kabul etmemesi

Diz Eklem İçi Enjeksiyonları

Bu tür enjeksiyonlar, direk diz ekleminin içine yapılır. Bu enjeksiyonlar aşağıdaki gibi olabilir:

  1. Kortikosteroid Enjeksiyonları: Bu enjeksiyonlar, iltihaplı ve şişmiş eklemdeki iltihaplanmayı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
  2. Hyalüronik Asit Enjeksiyonları: Bu tür enjeksiyonlar, diz eklemi içindeki "eklem sıvısını" taklit ederek, dizdeki kayganlığı artırmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.
  3. Platelet-Rich Plasma (PRP) Enjeksiyonları: Bu tedavi, hastanın kendi kanından alınan plateletleri kullanır, bu da doğal iyileşme sürecini teşvik edebilir ve ağrıyı azaltabilir.

Diz eklem içi enjeksiyonları

Radyofrekans Tedavisi

Radyofrekans tedavisi, ağrıya neden olan sinirlere radyofrekans enerjisi uygulanmasıyla çalışır. İşte bazı detaylar:

  1. Konvansiyonel Radyofrekans (CRF): Bu tedavi, sinirleri "ısıtarak" ağrı sinyallerini geçici olarak bloke eder.
  2. Pulsed Radyofrekans (PRF): Bu daha yeni bir tekniktir ve daha düşük bir sıcaklıkta, ağrıyı yöneten sinirlere kısa "puls" enerji uygular.
  3. Soğuk Plazma Radyofrekans: Bu teknik, bir plazma alanı kullanarak, ağrı sinyallerini bloke etmek için hedeflenen sinirleri "zarar vermeden" tedavi eder.

Tüm bu yöntemler algoloji eğitimi almış hekimler tarafından uygulanmalıdır.